İçerikler
Doktor Olmak İçin Hangi Becerilere İhtiyaç Duyulmaktadır?
Tıp alanında kariyer yapmayı düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse, kendinize sormanız gereken şeylerden biri doktor olmak için gerekli becerilere sahip olup olmadığınızdır. Doktor olmak istiyorsanız, kendinize sormanız gereken ilk sorulardan biri, hastalara en iyi kalitede bakım sağlamak için gerekli becerilere sahip olup olmadığınızdır. Doğru niteliklere sahip olmak hayati olmakla birlikte en iyi tıp fakültesinin bile size doktor olmak hakkında
öğretemeyeceği bazı şeyler vardır. Bir doktor olarak başarılı olmak için kişilik, beceri ve bilginin doğru kombinasyonuna sahip olmanız gerekir.
Yeteneklerinizi Belirleyin
“Beceri, fırsatlar da ki deneyim, akıl ve tutkunun birleşik gücüdür.” – John Ruskin, (Yazar)
Güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmek için zaman ayırmak, daha yetkin bir doktor olmanın yollarını belirlemenizi sağlayacaktır. Bu bilgiyi geliştirmek aynı zamanda üniversite ve iş görüşmelerine katılırken size yardımcı olacaktır. Ayrıca daha sonra kariyerinizde hangi tıbbi uzmanlık alanında devam etmek istediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Becerilerinizi değerlendirirken kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Gerçekten ne istiyorum?
- Hangi gelişim alanlarını iyi biliyorum?
- Kullanmaktan gerçekten zevk aldığım beceriler nelerdir?
Mesleki ve Kişisel Beceriler Arasındaki Fark Nedir?
İş hayatına atılıp tek tek işlere başvurmaya başladığınızda anlayacağınız şeylerden biri mesleki ve kişisel beceriler arasındaki farktır. Mesleki beceriler terimi belirli bir iş için öğrendiğiniz becerileri ifade eder. Bir doktor olarak, bunlar klinik bilgi, bilgi işlem becerileri ve yabancı dilde yeterlilik gibi şeyleri içerecektir. Birçok işveren, adayların mülakat aşamasına geçip geçmeyeceklerini belirlemek için meslek becerilerini inceler.
“Kişisel beceriler” kişilik tabanlıdır ve bunlar iletişim, ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi şeyleri içerir. Güçlü bir doktor hasta ilişkisi olan doktorlar genel olarak mükemmel kişisel becerilere sahiptir. Bir pozisyonu başarıyla ulaşabilmek için, ilgili mesleki ve kişisel becerilerin doğru karışımına sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir.
Doktor Olmak İçin Hangi Becerilere İhtiyaç Vardır?
1.Problem çözme
Bir doktor olarak kariyeriniz boyunca sahip olmanız gereken temel becerilerden biri problem çözmedir. Tıpkı bir dedektif gibi doktorlar semptomlar hakkında hastadan ipuçları toplayabilmeli ve nedenini belirlemek için testleri yürütebilmelidir. Bazen her hastanın durumu çok net ve açık olmayacağından farklı düşünme becerileri gerekebilir. Hasta kendi durumu hakkında konuşurken eğer İngilizce bilmiyorsa veya küçük bir çocuksa ekstra bir karmaşıklık durumu olabilir.
2. Takım çalışması
İster hastane doktoru ister pratisyen hekim olsun, çok disiplinli profesyonellerden oluşan daha geniş bir ekibin parçası olarak çalışmanız gerekecektir. Ekip alışmasının ve iş birliğinin kalitesi hastalara verdiğiniz bakım standardı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğundan başkalarıyla çalışabilme beceriniz önem kazanmaktadır. Takım çalışmasının bazı iyi örnekleri şunlardır:
- Grubun iyiliği için bir bütün olarak çalışmak
- Başkalarını dinlemek
- Herkesin fikirlerini dikkate almak
- Kendi fikirlerinizi sunmak
- Sorumluluğu başkalarıyla paylaşmak
- Uyumlu bir çalışma ortamına doğru çabalamak
- Başkalarına saygı göstermek
3. Detaylara gösterilen dikkat
İyi tıp uzmanları her şeyi fark eder. Yoğun programlara ve ağır iş yüklerine rağmen, her hastaya aynı düzeyde dikkat göstermeniz ve küçük şeyleri ihmal etmemeniz elzemdir. Bu sadece tıbbi prosedürleri ifade etmekle kalmaz aynı zamanda ne kadar önemsiz göründüklerine bakılmaksızın ortaya çıkan olumsuz bulgulara dikkat etmeli ve takip etmelisiniz.
4. Karar verme
İyi bir doktorun ayırt edici özelliklerinden biri, sağlıklı kararlar verme yeteneğidir. Bu mantıksal ve analitik bir kişiliğe sahip olmanıza yardımcı olur, çünkü mümkün olan en iyi seçimi yapmanıza yardımcı olacak verilere ve test sonuçlarına güvenmek zorundasınız. Bazı durumlarda ise örneğin baskı altındayken hızlı kararlar almanız gerekeceğinden sakin ve profesyonel kalmanız kritik öneme sahiptir.
5. Profesyonellik
“Profesyonel bir kişi, kendini iyi hissetmediğinde bile işini en iyi yapabilen kişidir.” – Alistair Cooke, (yazar)
Bir tıp uzmanı olarak her bir hastayı kibar ve saygılı bir şekilde tedavi etmekle yükümlüsünüz. Bu nedenle hastalarla etkileşimlerinizde incelik ve duygusal olgunluk göstermeniz gerekecektir. Ayrıca tüm ekip üyelerinizin her zaman en iyi kalitede hastalara karşı iyi bir bakım sağladığından emin olma sorumluluğunuz bulunmaktadır. Profesyonelliğiniz can sıkıcı hastalıkları olan hastaları bile daha rahat hissettirecektir. Bunun bir diğer önemli kısmı, hastalardan sözlü ve fiziksel istismarın olmamasıdır.
6. Liderlik
Hiç şüphesiz tıbbi kariyeriniz boyunca birçok kez liderlik yapacağınız zamanlar olacak. Bu, özellikle bir uygulamada ortak olarak çalışıyorsanız geçerli olacaktır. Bu nedenle gerektiğinde sorumluluk aldığınızda kendinizden emin olmanız çok önemlidir. Bu örnekler liderlik etmeyi ve işler iyi gitmediğinde başkalarına destek sağlamayı içermektedir. Güçlü ve anlayışlı liderlik becerileri göstermek sadece ekibinizin içindeki cevheri çıkarmada yardımcı olmayacak, aynı zamanda hastalara güven de sağlayacaktır.
7. İletişim yetenekleri
Ulusal İş ve İşverenler Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iş adaylarında en çok aranan becerinin iletişim becerileri olduğu belirtilmiştir. Doktor olarak kariyeriniz boyunca, yaşamın her kesiminden insanlarla etkileşime gireceksiniz. Tıp karmaşık bir konudur, bu nedenle hastalarla semptomlar, tanı ve tedavi planları hakkında açıkça iletişim kurabilmelisiniz. Bu nedenle, mümkün olan en iyi tedaviyi sağlayabilmeniz için etkili iletişim becerileri geliştirmeniz önemlidir. İyi iletişim becerileri, iş arkadaşlarınızla olumlu ve etkili bir çalışma ilişkisi kurmanıza da yardımcı olacaktır.
8. Duygusal Zeka (EQ)
‘’Doktorların temel özelliklerinden biri insanlığa duydukları ilgisidir, çünkü hastanın tedavisinin sırrı hastayı önemsemektir.” – Frances W Peabody,
Hastanın Bakımı Peter Salovey ve John Mayer duygusal zekayı (EQ) “insanların duygularını izleme, farklı duygular arasında ayrım yapma ve uygun şekilde tanımlama, duygusal bilgileri düşünme ve davranışları yönlendirmek için kullanma yeteneği” olarak tanımlar. Duygusal zeka dört ana kategoriye ayrılabilir: duyguları algılama, kullanma, anlama ve yönetme. Birçok durumda, hayatlarında önemli bir anı yaşayan hastalarla ilişki kuracaksınız, bu nedenle uygun seviyede nezaket, duyarlılık, empati, şefkat ve anlayış gösterebilmeniz önemlidir. Bu beceriler özellikle kötü haberler verirken yararınıza olacaktır.
9. Baskı Altında Çalışabilmek
Baskı altında sakin kalma yeteneği, doktor olmak için gereken temel becerilerden biridir. Her gün stresli durumlarla uğraşacağınız için baskı altında sakin, odaklanmış ve üretken kalabilmelisiniz. İşin stresli doğası göz önüne alındığında, birçok tıp uzmanı tükenmişlik yaşar. Bunu en aza indirmek için etkili stres yönetimi tekniklerini geliştirmeniz gerekecektir. Ayrıca iş dışında normal hayatınızda mesleğiniz dışındaki ilgilere yoğunlaşmak sizin için iyi olacaktır.
Yeteneklerinizi CV’nizde Nasıl Gösterirsiniz?
- İş tanımına dikkatlice bakın ve hangi becerilerin açıkça belirtildiğini veya ima edildiğini not edin. Bu alanlardaki yeteneklerinizi göstermek için CV’ nizi uygun şekilde ayarlayın.
- Özgeçmişinizin “deneyim” bölümündeki her bir rol altında, iş tanımında listelenen yeterlilikleri detaylandırdığınızdan ve öncelikle en alakalı yeteneklerinizden örnekler verdiğinizden emin olun.
- Aldığınız ödüllerinize ve sertifikalara dikkat çekerek veya işverenlerin sizin hakkınızdaki referanslarınızı kullanarak size olan güveni kanıtlayın.
- İlgili alanla çok fazla bir deneyiminiz yoksa bile yine de önceki tecrübelerinizden kazandığınız aktarılabilir becerileri vurgulayabilirsiniz.
- Seçtiğiniz tıbbi uzmanlığa bağlı olarak, çalışma geçmişinizi desteklemek için CV’nize bir “klinik beceriler” bölümü eklemeyi seçebilirsiniz. Bu, yeni rolle ilgili klinik deneyimleriniz ve becerileriniz hakkında ek bilgi sağlayacaktır.
İşverenleri şaşırtan özgeçmiş yazma hakkında daha fazla ipucu için özel rehberimizi gözden geçirin!
Avrupa’da Tıp Eğitimi, tıp fakülteleri için devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencilerin bu üniversitelere kayıtlarını yapmaktadır. Avrupa üniversiteleri ve hazırlık kurslarımız hakkında detaylı bilgi almak, başvuru, kayıt işlemleri, vize ve oturma izni ve konaklama hizmetlerini öğrenmek için info@avrupadatipegitimi.com ‘a mail atabilirsiniz.